Százak emlékeztek fáklyákkal vonulva Somorján

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött az aradi vértanúk emléknapjának somorjai rendezvénye. A főhajtás szellemiségét jól mutatja, hogy a hagyományosan magyar református és a katolikus közösség vezetői mellett a többségében szlovákok alkotta evangélikus gyülekezet lelkésze is köszöntötte a híveket, s emlékezett meg a magyar nemzet mártírjairól. •

Myjavec Pál plébános beszédében elmondta, az aradi mártírokat Krisztusban való hitük kötötte össze. Példájuk örök a kétkedők számára, s erőt ad a kishitűséggel szemben. A plébános Máté evangéliumából idézve hívta fel a megemlékezők figyelmét: „Mert bizony, mondom nektek: ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok ennek a hegynek, ,,menj innen oda’’, elmegy, és semmi sem lesz lehetetlen nektek.”

Az istentisztelet végeztével a református templomból fáklyákkal vonultak át a megemlékezők a város főterére, felemelő, erőt és méltóságot sugárzó látványt nyújtva. Itt György András lelkész beszédét egy személyes élménnyel indította. Egyszer egy szlovák szülőt hallott, amint épp a gyermekét fegyelmezi: „adok neked egy világost”. Hogyan lett a szlovák nyelvben a pofonból „világos”? Ennek eredete a forradalom leverése utáni megtorlásokig vezethető vissza, talán az eredeti német mondat úgy hangozhatott, „adok én neked világost emlegetni”. Így társult a két fogalom: a pofon és a világos, s lett a szinonimája az elnyomásnak, a megalázottságnak. A hatalom példát statuált. 1849 óta sok pofon csattant el a magyarságon.

170 év alatt szinte hagyománnyá vált a magyarokat nyilvánosan megszégyeníteni, de Isten az elnyomottak gyámja és gyógyítója, hozzá kell fordulunk – hangsúlyozta a lelkész úr. A méltóságteljes megemlékezést a Himnusz közös eléneklése zárta.

ma7.sk / Búss Attila írása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük