• 2020.09.25.
  • Last Update aug 10, 2020 4:55 du.
  • Somorja

Híd Vegyes Kar

A hatvanas évek végén, kis híján 50 éve, pedagógusok lelkes csoportja verbuválta az énekelni szerető kollégákat, a korábbi Csemadok-daloskör tagjait és ismerősöket egy alakuló énekkarhoz. Ezt a kisebb kórust Ágh József tanító vezette. Ahogy nőtt a tagság létszáma, fontosabbá vált egy igényesebb szakmai vezetés és rendszeres munka.

1972-ben a kórus felkérte Pokstaller László zeneiskolai tanárt a karnagyi feladatra. Pontos, felkészült hozzáállása, közösségteremtő és összetartó ereje 28 évig folyamatosan fejlődő és jól működő kórust hozott létre. Az ő választása volt a jelképes Híd név felvétele Fábry Zoltán gondolatai alapján.

Különböző ünnepi fellépések, baráti kapcsolatok építése és ápolása hazai és külföldi kórusokkal, kórustalálkozók, kórustáborok, közös hangversenyek, nemzetközi fesztiválok gazdagították és csiszolták az énekkart.  Négy évente részt vett a csoport a Galántai Kodály-napokon arany- és ezüstsávos minősítéssel.

Baráti kapcsolatok által, több alkalommal eljutott a kórus Magyarországra, Erdélybe, Csehországba, Ausztriába, Hollandiába, Szlovákia városaiba és Csallóköz több településére. Gyűltek az élmények és növekedett a repertoár is: népdalok, népdal-feldolgozások, kórusművek, egyházi művek, misék magyar, latin, szlovák, cseh, olasz, francia nyelven.

2000. július 27-én rövid, súlyos betegségben elhunyt Poksatller László. Hecht Anna tanár, kórustag és segédkarnagy vette át a kórus vezetését. Ő 17 évig végezte ezt az áldozatos kemény munkát. Tovább finomította a kórus hangzását, bővítette a repertoárt, új fellépési lehetőségeket teremtett, kapcsolatokat épített. Fáradhatatlan lényét megtörte egy hirtelen jött súlyos betegség. 2017. március 7-én halt meg.

A kórus élni akart! Családként fogott össze a közösség. Túlélte a második nagy veszteséget is Nagy Péter elnök erős támogatásával és töretlen jelenlétével. Szakmai segítséget Szegedi Zita zenetanár és Braunstadter Glória pozsonyi egyházzenész nyújtott a továbbéléshez. Glória egy éven át vezette a kórust.

2018. szeptemberétől új karnagya van a kórusnak. Németh Imre zeneiskolai tanár, dalénekes, a Régi zenei napok szervezője és közreműködője elvállalta a karnagyi munkát. A kórus és a karnagy gyorsan összehangolódott. Lendületesek és igényesek a próbák. Sikeresek voltak az első közös fellépések is. Látható és hallható egy újabb fejlődés.

A 35 tagú idősödő kórus szeretettel várja az érdeklődő középkorúakat és fiatalokat.

Elérhetőség: Nagy Péter, 0907 850 037, peter.nagy@waber.slovnaft.sk

Híd vegyeskar-2 from www.televizio.sk on Vimeo.