• 2020.09.25.
  • Last Update aug 10, 2020 4:55 du.
  • Somorja

Csalló Néptáncegyüttes

Minden díjnál, minden szakmai elismerésnél többet jelent viszont az, amit a Csalló a városban ért el. Közösséget formált, olyan emberek közösségét, akik a zene és a tánc által is szereztek tartást, hitet, hagyománytiszteletet. Abban a régióban, ahol a szkeptikusok szerint már nincsenek hagyományok. A Csalló régi tagjai meglett családapák, anyák, helyüket az életben meglelték. 

A Csalló Néptáncegyüttest Valacsay István és Czingel László alapította 1977-ben Somorján. A fenntartó, a Csemadok helyi szervezete segítségével indult a munka, 1978. április 19-én került színpadra a Kapcsolatok. S aztán következett egy olyan sikertörténet, amely nem minden hazai együttesnek adatott meg: 

A Csemadok és a Városi Művelődési Ház együtteseként 1980-bán C kategóriás minősítést szerez Vágsellyén, 1981-ben myjavai nagydíj majd meghívás Vychodnára, 1982-ben nagydíj Zselízen. 

1983-ban a C kategória megvédése után 1984-ben Stará Túrán a B kategóriás minősítés az ország élvonalába sorolta az együttest. 

1988-ban még egy harmadik díj Zselízen. 

A zenekar élén Ürge Mária korántsem csak a talpalávalón gondoskodik. Halála után Hideghéty Jenő vezeti a zenekart. Napjainkban a Csalló zenekar zenészeiből két zenekar alakult  a Csali zenekar és a Duna Folk Band. 

A kétezres évek derekán a Csalló Néptáncegyüttes táncosai szerepeltek a Felvidéki Rockszínpad által színre vitt Megfeszített rockoperában.

Az utóbbi években a táncosok rendszeresen megszervezik a Csalló Bált, mely minden alkalommal teltházas. Ez is bizonyítéka annak, hogy a Csalló név egyet jelent városunkban az összetartozással és a határokon átnyúló barátsággal.