• 2020.09.25.
  • Last Update aug 10, 2020 4:55 du.
  • Somorja

Csali Gyermek Néptáncegyüttes

Az együttes jelentősége nem csupán a hagyományok megőrzésében, a gyerekek és fiatalok értékítéletének fejlesztésében és a szlovákiai magyarok kultúrájának ápolásában merül ki. Nagyon fontos szerepet játszik a somorjai magyar közösség fejlesztésében és összetartó erejének növelésében is, ami sokkal fontosabb, mint a látványos siker.

A Csali Gyermek Néptánccsoport 1978 szeptemberében alakult meg a Csemadok somorjai helyi szervezete mellett. Első vezetője Bors Éva volt, akinek a munkáját Presinszky Gizella és Kovács Gizella segítették. Az együttes munkájában az évek során résztvevő további vezetők: Czingelné Miklós Zsuzsanna, Horváth Judit, Valacsay Franciska, Valacsay István, Brandl Ferenc, Mayer József, Puháné Kontár Ibolya, Illés Kádek Kata, Válentné Bauer Kinga, Lelovics Andrea, Dobsa Fodor Mónika, Dobsa Tamás, Seregi Szilárd, Strešňák Dagmar, Katona András, Füzék György, Horváth István.

A Csali mindig is a szlovákiai, ill. csehszlovákiai gyermek néptáncmozgalom élvonalába tartozott. Neve összenőtt Somorja várossal, itthon és külföldön egyaránt öregbíti a város jó hírnevét.

A Csali jelenleg öt korcsoporttal működik és munkájában összesen 180 gyermek vesz részt, ami azt is jelenti, hogy Szlovákia legnagyobb együtteséről van szó. Az óvodások az Iciri-Piciri csoportot, az alsó tagozatos kisiskolások a Pici és Kis Csalit látogatják, melyeket 1981 óta vezet kitartó lendülettel Valacsay Franciska óvónő, munkáját Dóczé Mónika segíti.

A Nagy Csali tevékenységében a 10-13 évesek, az Ifjúsági csoportban pedig a 14-18 évesek táncolnak, vezetőik Nagy Myrtil és Madocsai Imre.

A hattagú Csali Zenekar, mely Hideghéty Jenő vezetésével működik, szintén szerves része a nagy múltú együttesnek. A gyerekzenekar alapjait annak idején Ürge Mária „Hugi” fektette le, aki ezzel egy komoly hagyományt teremtett.

A Csali az Eszterlánc – Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Országos Fesztiválja legutóbbi három évfolyamában többszörös arany minősítést nyert. Szólistáik a versenyeken szintén rendre az élvonalban végeznek. A „Pod likavským hradom” elnevezésű gyermek néptáncegyüttesek országos versenyén 2017 júniusában, Liptószentmiklóson a Nagy Csali kiemelt arany sávot nyert. És nem utolsó sorban a Csali a 2016-os Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny néptáncegyüttesek kategóriájának győztese, melynek jutalmaként egy több mint két hetes tajvani fesztiválszereplésen vett részt. A televíziós közvetítéseknek köszönhetően a Csali és Somorja nemzetközi hírnévre tett szert.

Az együttes fenntartói a Csemadok Somorjai Alapszervezete és a Városi Művelődési Központ.

Csoportok