Formáljuk közösen Somorja magyar jövőjét

Idén ünnepli a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, vagyis a Csemadok, megalakulásának 70. évfordulóját. A somorjai alapszervezet harmadik alapszervezetként alakult meg az országban. Ez is bizonyítja, hogy Somorja magyarsága már akkor egy összetartó közösséget alkotott,  szükségesnek látta, hogy az akkor egyetlen kulturális tömörüléshez, a Csemadokhoz tartozzon. A tavalyi önkormányzati választások eredményén is tisztán látszik, hogy városunk magyarsága ha kell felül tud kerekedni mindenen és összefog a közös magyar jövő érdekében. 


A tavalyi márciusi tisztújító taggyűlés utáni hónapokban az újonnan választott vezetőség aktív munkába kezdett. Már az első vezetőségi ülésünkön éreztem, hogy az új, tettre kész, fiatalos vezetéssel sok mindent megvalósítunk a 2018-as évben.

Alapküldetésünk maradt, biztosítani kulturális csoportjaink, a Híd Vegyes Kar, a Csalló Néptáncegyüttes és a majd kétszáz gyereket foglalkoztató Csali Gyermek Néptánccsoport rendszeres működését.  A Csali Gyermek Néptánccsoport a negyven éves jubileumát kétnapos, teltházas gálaesttel ünnepelte a kultúrházban, ami felemelő érzés volt. A Híd Vegyes Kar karnagyi szerepét Németh Imre vette át, elmondhatjuk, kórusunk a lehető legjobb kezekbe került. 

Sikeresen pályáztunk több helyen és a mindenkori város vezetés is értékelte munkánkat a pályázataink elbírálásánál. Továbbra is főszervezői vagyunk magyar ünnep- és emléknapjainknak városunkban. A tavalyi Szent István Napok Somorján rendezvényünk minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött. 

A háromnapos csemadok kirándulás Villányban is hangulatosra sikeredett, ahol a borkostolás mellett Pécs és környéke nevezetességeivel is megismerkedhettünk. 

A Csemadok Kalandtábor is  felejthetetlen élményeket adott a somorjai csemadokos gyerekeknek. 

Idén szeretnénk a Hűségkártya mellett a Támogatói kártyát is bevezetni, amely további anyagi forrást jelentene alapszervezetünk részére.  

Fontosnak tartjuk, hogy az oktatási intézményekkel és a történelmi egyházakkal rendszeresebbé tegyük együttműködésünket.  Alapszervezetünk jövőbeli legfontosabb feladatának tekintem, hogy szervezetünk tagjai alakítói, szervezői legyenek a somorjai magyar közösség kulturális és társadalmi életének is.  Fontosnak tartom a tejfalusi és a környékbeli falvak alapszervezeteivel való szorosabb együttműködést, hiszen együtt sokkal erősebbek, egységesebbek vagyunk. Ez a szoros együttműködés a záloga annak, hogy Somorja és környékének magyarsága magabiztos jövő elé nézzen. 

Hiszem és vallom Szabó Dezső idézetét, miszerint MINDEN MAGYAR FELELŐS, MINDEN MAGYARÉRT!

Kovács Koppány, elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük